ΛΟΙΠΑ ΟΠΩΡΟΦΟΡΑ

ΚΥΔΩΝΙΑ - Cydonia oblonga

Η κυδωνιά έχει μέτριο ενδιαφέρον για τον Έλληνα καλλιεργητή. Στο πλαίσιο μιας κλιμακούμενης παραγωγής, μπορεί να δώσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Η ποικιλία Γίγας έχει καρπούς με καμπανοειδές σχήμα, κίτρινο χρώμα και εξαιρετικά μεγάλο μέγεθος. Θα εκτιμηθεί από εμπόρους λαϊκών αγορών, για την εντυπωσιακή της εμφάνιση, όμως δεν έχει τη γεύση των πιο μικρόκαρπων ποικιλιών. Η ποικλία Ψωμοκύδωνο χαρακτηρίζεται από πολύ καλή γεύση. Τα τελευταία χρόνια τράβηξε το ενδιαφέρον εμπορικών κύκλων οι οποίοι και προώθησαν τη διάδοσή του σε συστηματικούς οπωρώνες κυδωνιάς. Δεν έχει καλή συντηρησιμότητα στο ψυγείο.

ΚΑΣΤΑΝΙΑ - Castanea sativa

Πρόκειται για καλλιέργεια η οποία έχει δώσει ικανοποιητικό εισόδημα τα τελευταία χρόνια. Είναι ασβεστόφοβο και για τον σχηματισμό καρπού ποιότητας προτιμά περιοχές χωρίς έντονους καύσωνες. Παράγουμε την ποικιλία Βόλου η οποία έχει εξαιρετικό καρπό και τον επικονιαστή της (Μαρόνια).

ΝΑΣΙ (Ασιατικό αχλάδι) - Pyrus pyrifolia

Καλλιέργεια η οποία έχει περιορισμένο ενδιαφέρον και ως εκ τούτου δε συνίσταται για εκτεταμένες φυτεύσεις. Πολλαπλασιάζουμε τις ποικιλίες Σινσέικι (αυτογόνιμο, χυμώδες, γλυκό, με καλή συντήρηση μέχρι τον Ιανουάριο, κιτρινοπράσινου φλοιού) και Νιτζισέικι (επικονιάζεται από Σινσέικι, τραγανή σάρκα, γλυκό, με επίσης καλή συντήρηση). Τις εμβολιάζουμε στο κατάλληλο υποκείμενο (Pyrus betulaefolia) και όχι σε άγρια αχλαδιά ή κυδωνιά.

ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ - Actinidia spp

Πολλαπλασιάζουμε εδώ και 30 χρόνια το ακτινίδιο για τους Έλληνες παραγωγούς. Σήμερα διαθέτουμε φυτά της γνωστής και δοκιμασμένης ποικιλίας Χέιγουορθ (Hayward) κλώνος 8. Προτιμά ελαφρά εδάφη (και λόγω φυτόφθορας) και χωρίς έντονους και συχνούς παγετούς. Πολλαπλασιάζουμε επίσης και 5 διαφορετικές ποικιλίες του είδους Actinidia arguta (baby kiwi).

ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ - Prunus amygdalus

Πρόκειται για δένδρο που ευδοκιμεί και σε άγονα εδάφη. Στα γόνιμα και αρδευόμενα όμως ασφαλώς και φέρνει καλύτερη παραγωγή. Εμβολιάζεται σε άγρια σπορόφυτη αμυγδαλιά και σε GF677. Πολλαπλασιάζουμε τις ποικιλίες Φερανιά (παραγωγική, ημίσκληρη ποικιλία), Φεραντουελ (παραγωγική, μεγαλόκαρπη, με σκληρό τσόφλι), Τέξας (παραγωγική, σκληρή-ημίσκληρη, μέτριου μεγέθους), Ρέτσου (αφράτη, με καλής ποιότητας καρπό) και την πλήρως αυτογόνιμη Τουόνο (Tuono).

ΚΑΡΥΔΙΑ - Juglans sp

Δένδρο που προτιμά βαθιά, γόνιμα εδάφη. Πολλαπλασιάζουμε τις ποικιλίες Φρανκέτ (Franquette), Σερ (Serr) και Τσάντλερ (Chandler), K-11 και Κ-12.

ΛΩΤΟΣ

ΡΟΔΙΑ - Punica granatum

ΜΟΥΣΜΟΥΛΙΑ

ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

ΣΥΚΙΑ

ΒΥΣΣΙΝΙΑ

ΚΡΑΝΙΑ

Please reload

© Gklavakis Fruit Trees