ΜΗΛΙΑ - Malus communis

Η καλλιέργεια της μηλιάς είναι εδώ και χρόνια από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής δενδροκομίας. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα προόδου σε όχι λίγες περιοχές της χώρας που έφεραν εξαιρετικά αποτέλεσμα στην ποιότητα του παραγόμενου μήλου. Η καλλιέργεια θα συνεχίσει να έχει μια βασική θέση τα επόμενα χρόνια στην ελληνική γεωργία και μία αυξητική τάση όταν αυτή θα γίνετε με στόχο την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας προϊόντος.

ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΜΗΛΙΑΣ

ΕΜ9 - ΝΑΚT cl. 337

Είναι το πιο νάνο από τα υποκείμενα που χρησιμοποιούνται σήμερα στη χώρα μας (-60% έως -70% σε σχέση με το τελικό ύψος του σποροφύτου). Είναι ιδανικό για υπέρπυκνες φυτεύσεις παλμέτας. Έχει ασθενές και επιφανειακό ριζικό σύστημα. Δίνει πολύ καλή παραγωγή και εισέρχεται γρήγορα σε αυτή. Παραδοσιακά αποφεύγουμε να το χρησιμοποιούμε για νάνες ποικιλίες ή τύπου spur, αλλά τα επόμενα χρόνια θα χρησιμοποιηθούν τέτοιοι συνδυασμοί για μεγαλύτερο έλεγχο της ζωηρότητας του δένδρου σε (ακόμα πιο) υπέρπυκνες φυτείες. Χρησιμοποιούμε τον κλώνο Τ-337 που έχει πιο ισχυρό ριζικό σύστημα και σχεδόν ίδιο νανισμό.

M26

Νάνο υποκείμενο (-60% σε σχέση με το τελικό ύψος του σποροφύτου) το οποίο μπορεί και αναπτύσσεται και σε λιγότερο γόνιμα εδάφη από το Μ9. Έχει ασθενές και επιφανειακό ριζικό σύστημα και όπως και το Μ9, Xρειάζεται στήριξη (παλμέτα). Είναι πολύ παραγωγικό με καρπό εξαιρετικής ποιότητας. Σε κάποιες περιπτώσεις, μηλεώνες σε Μ26 έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε ψεκασμούς ασβεστίου απ’ ότι σε Μ9. Λιγότερο απαιτητικό σε αρδεύσεις. Λιγότερο ανθεκτικό στη φυτόφθορα από το Μ9, αλλά καταλληλότερο σε εδάφη σχετικά αμμουδερά και ανθεκτικότερο στο βακτηριακό κάψιμο (Agrobacterium tumefaciens).

MM106

Υποκείμενο που μειώνει τη ζωηρότητα του δένδρου κατά 20% σε σχέση με το άγριο σπορόφυτο. Σε συστήματα παλμέτας (που είναι και το ζητούμενο σήμερα) χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις που επαναφυτεύουμε μήλα και η ποικιλία είναι μη-λαίμαργη (spur η standard). Ειδάλλως ενδεχομένως να δυσκολευτούμε να φτιάξουμε ένα σωστό κτήμα.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΗΛΙΑΣ

Είναι μονόδρομος εδώ και χρόνια η επαγγελματική, ανταγωνιστική καλλιέργεια του μήλου να γίνεται σε σύστημα παλμέτας. Με το σύστημα αυτό διευκολύνεται η φυτοπροστασία, μειώνεται το κόστος συγκομιδής, βελτιώνεται ο χρωματισμός του καρπού και τα δένδρα μπαίνουν ταχύτερα σε παραγωγή. Έχουν επιπλέον κόστος εγκατάστασης λόγω μεγαλύτερου αριθμού δένδρων ανά στρέμμα και υποστύλωσης.

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΜΗΛΙΑΣ

Τζερομίν - Jeromin

Ο καρπός είναι έντονου κόκκινου χρώματος το οποίο το αποκτά πολύ πρώιμα (από Αύγουστο). Στην Ιταλία τα τελευταία χρόνια αντικαθιστά φυτείες με Ρεντ Τσιφ και Σούπερ Τσιφ. Ωριμάζει μία εβδομάδα πριν την Γκόλντεν Ντελίσιους. Σταυρεπικονιάζεται με Γκόλντεν, Γκράννυ Σμιθ και Γκάλα. Ο καρπός είναι μέσο-μεγάλου μεγέθους (280 γρ.) με καλή γεύση και καλή συντηρησιμότητα (220 ημέρες σε ελεγχόμενη ατμόσφαιρα). Αποτελεί μία από τις βασικότερες επιλογές σήμερα στο κόκκινο μήλο. Πατενταρισμένη ποικιλία, η διάδοση της οποίας υπόκειται στον έλεγχο του διακινητή.

Σούπερ τσιφ - Super Chief

Πρόκειται για παραλλαγή της Ρεντ Τσιφ, με εντονότερο χρώμα, πιο μασουράτο καρπό και εντονότερες τις μαστοειδείς αποφύσεις. Ωριμάζει μια εβδομάδα νωρίτερα από την Γκόλντεν. Σταυρεπικονιάζεται με Γκόλντεν και Γκράννυ Σμιθ και έχει καλή συντηρησιμότητα (200-240 μέρες σε ελεγχόμενη ατμόσφαιρα). Αποτελεί μία από τις βασικότερες επιλογές σήμερα στο κόκκινο μήλο. Πατενταρισμένη ποικιλία, η διάδοση της οποίας υπόκειται στον έλεγχο του διακινητή.

Γκόλντεν Ντελίσιους - Golden Delicious

Ποικιλία με πολύ υψηλή παραγωγικότητα. Ωριμάζει γύρω στις 15/9. Καρπός κίτρινου χρώματος, μεγάλος, χυμώδης, με καλή διάρκεια στο ψυγείο. Σταυρεπικονιάζεται πρακτικά με όλες τις κόκκινες ποικιλίες.

Γκράννυ Σμιθ - Granny Smith

Παλαιά, δοκιμασμένη ποικιλία που αντέχει στο χρόνο. Τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε επιλογή και για πεδινά. Ωριμάζει γύρω στις 15/10. Καρπός πράσινος, μεγάλος,τραγανός και σφιχτός, γευστικός, με υπόξινη γεύση.​

Φούτζι - Fuji group

Δεν είναι μια ποικιλία αλλά ομάδα ποικιλιών. Ωριμάζουν περίπου 25 μέρες μετά την Γκόλντεν, σταυρεπικονιάζεται με Γκράννυ Σμιθ, Γκόλντεν Ντελίσιους και Γκάλα. Είναι πολύ λαίμαργες ποικιλίες και γι αυτό προτιμάται η φύτευσή τους σε Μ9. Παρουσιάζουν ελλείψεις στοιχείου ψευδαργύρου (Zn) και ασβεστίου (Ca). Kάποιες ποικιλίες της ομάδας αυτής παρουσιάζουν σκάσιμο καρπού (cracking).

Φιρίκι

Ελληνική παραδοσιακή ποικιλία, με υψηλή παραγωγικότητα. Ωριμάζει γύρω στις 20/9. Καρπός μικρός, κίτρινο-κόκκινος, πολύ νόστιμος και αφράτος. Να φυτεύεται μαζί με Γκόλντεν, Γκράνυ Σμιθ, Ρεντ Τσιφ κ.ά. Κάποιες χρονιές δεν καρπίζει, κάτι που οφείλεται σε ανεπαρκή θρέψη και κλάδεμα. Τα τελευταία χρόνια, λόγω αυξημένης ζήτησης επαναφυτεύθηκε μάλλον αρκετά. Επιθυμητή από εμπόρους λαϊκών αγορών.

Πιλαφά Τριπόλεως (Ντελίτσια Τριπόλεως)

Ελληνική ποικιλία που προέκυψε σαν τυχαία παραλλαγή σπορόφυτου της παλιάς ποικιλίας Ντελίσιους. Το σχήμα του καρπού είναι ακανόνιστο, το χρώμα μάλλον ριγωτό κόκκινο, μέγεθος κανονικό, με ιδιαίτερη γεύση υπόξινη-ισορροπημένη και φανατικού καταναλωτές. Πρόκειται για ιδιαίτερα λαίμαργη ποικιλία. Ανερχόμενη τα τελευταία χρόνια, μιας και είναι προϊόν Π.Ο.Π. και έγιναν κάποιες σοβαρές προσπάθειες στην περιοχή της Αρκαδίας για την εκμετάλλευσή του.

Please reload

© Gklavakis Fruit Trees