ΑΧΛΑΔΙΑ - Pyrus communis

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΧΛΑΔΙΑΣ

Όπως και για τη μηλιά έτσι και στην περίπτωση της αχλαδιάς, είναι μονόδρομος εδώ και χρόνια η επαγγελματική, ανταγωνιστική καλλιέργειά της να γίνεται σε σύστημα παλμέτας. Με το σύστημα αυτό διευκολύνεται η φυτοπροστασία, μειώνεται το κόστος συγκομιδής, βελτιώνεται ο χρωματισμός του καρπού και τα δένδρα μπαίνουν ταχύτερα σε παραγωγή. Έχουν επιπλέον κόστος εγκατάστασης λόγω μεγαλύτερου αριθμού δένδρων ανά στρέμμα και υποστύλωσης. Οι παραλλαγές της παλμέτας (μονόκλωνη διαμόρφωση, σύστημα “V” κλπ.) συγκεντρώνουν σήμερα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εντατικοποίηση της καλλιέργειας σε πυκνότερα συστήματα.

ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΑΧΛΑΔΙΑΣ

Σύντο - Sydo

Πρόκειται για σχετικά νέο υποκείμενο που δίνει δένδρο λίγο μικρότερης ζωηρότητας από το ΒΑ29 ενώ όσων αφορά την ποιότητα του καρπού και την είσοδο σε παραγωγή θεωρείται εφάμιλλο αυτού. Η αντοχή στο ανθρακικό ασβέστιο είναι μικρότερη του ΒΑ29. Είναι το υποκείμενο που προτιμάται περισσότερο στις νέες φυτεύσεις σήμερα στην Ιταλία. Ίσως ο κυριότερος λόγος χρησιμοποίησής του έχει να κάνει με το ότι μπορούμε να εμβολιάσουμε επάνω σε αυτό την ποικιλία Αμπάτε Φέτελ, ενώ στο ΒΑ29 είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε γέφυρα.

ΒΑ29

Είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιημένο υποκείμενο αχλαδιάς στη χώρα μας. Έχει επιδείξει καλή συγγένεια με τις περισσότερες ποικιλίες αχλαδιάς, εισέρχεται γρήγορα σε παραγωγή και δίνει υψηλές αποδόσεις. Ενδείκνυται για βαριά εδάφη και έχει 6-7% αντοχή στο ανθρακικό ασβέστιο του εδάφους.

EMC

Νάνο υποκείμενο του σταθμού East Malling της Αγγλίας. Αν και είναι παλαιό, τα τελευταία χρόνια επανήρθε στο προσκήνιο σε απόπειρες για πυκνές φυτεύσεις. Αντοχή σε ανθρακικό ασβέστιο μέχρι 4-5%. Στην χώρα μας πιο γνωστό είναι το ΕΜΑ που έχει χρησιμοποιηθεί για το Κρυστάλι κ.α. ποικιλίες.

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΑΧΛΑΔΙΑΣ

Αμπάτε Φέτελ - Abate Fetel

Ποικιλία υψηλής παραγωγικότητας. Ωριμάζει γύρω στις 30/8, μέχρι πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου. Καρπός μεγάλος, εντυπωσιακός, κωδωνοειδής και γλυκός. Επικονίαση από τις ποικιλίες Πάσα Κρασάνα (κυρίως), Ουίλιαμς, Χάιλαντ, Κόσια και Κόνφερανς. Συχνά αναφέρεται ότι έχει ασταθή παραγωγή, αλλά με σωστά κλαδέματα, επικονίαση και επισταμένη φυτοπροστασία (κάτι που είναι απαραίτητο σε όλες τις ποικιλίες αχλαδιάς) παίρνουμε σταθερά υψηλή παραγωγή που δίνει καλές αποδόσεις. Εμβολιασμός σε ΒΑ29 προτιμότερο να γίνεται με γέφυρα. Συνιστάται η επέκτασή της, καθώς υπάρχει ζήτηση για την ποικιλία αυτή, σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Κοντούλα

Ποικιλία πολύ υψηλής παραγωγικότητας. Ωριμάζει κατά τα τέλη Ιουνίου. Καρπός μέτριου μεγέθους, πολύ γευστικός και αρωματικός. Επικονίαση από την ποικιλία Κρυστάλλι.

Κρυστάλι ή Τσακώνικο

Παλιά ποικιλία, με υψηλή παραγωγικότητα, την οποία γνωρίζει καλά ο Έλληνας καταναλωτής και είναι ίσως η πλέον φυτεμένη. Ωριμάζει κατά τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Καρπός μετρίου μεγέθους, πολύ γευστικός. Σταυρεπικονίαση με τις ποικιλίες Κόσια και Κοντούλα.

Κόσια - Coscia

Μικρής σημασίας ποικιλία, που ωριμάζει κατά το 3ο δεκαήμερο του Ιουλίου. Την χρησιμοποιούμε ως επικονιαστή για το Κρυστάλι. Όχι σπάνια παρατηρούνται ακανόνιστες παραγωγές από χρονιά σε χρονιά.

Πάσα Κρασάνα - Passa Crasana

Μικρής σημασίας ποικιλία που ωριμάζει κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου. Είναι νόστιμος ο καρπός της, με μακρά συντήρηση. Χρησιμοποιείται ως επικονιαστής της Αμπάτε Φέτελ.

Σάντα Μαρία - Santa Maria

Πρόκειται για ποικιλία η οποία κερδίζει το ενδιαφέρον του παραγωγού λόγω της εποχής ωρίμανσής της (3ο δεκαήμερο Ιουλίου) και του μεγέθους του καρπού. Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του καρπού δεν είναι αξιόλογα (γεύση). Εμβολιάζεται σε ΒΑ29.

Χάιλαντ - Highland

Ποικιλία υψηλής παραγωγικότητας. Ωριμάζει κατά το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Καρπός μεγάλος, κίτρινος, που κοκκινίζει ελαφρώς, με γλυκιά γεύση και καλή συντήρηση. Επικονίαση με τις ποικιλίες Ουίλιαμς, Αμπάτε Φέτελ και Κόνφερανς.

Ουίλλιαμς - Williams

Ποικιλία υψηλής παραγωγικότητας. Ωριμάζει κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου. Καρπός μεγάλος, αρωματικός, χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανία. Επικονίαση με τις ποικιλίες Αμπάτε Φέτελ, Κόνφερανς, Κόσια, Πάσα Κρασάνα και Χάιλαντ. Παρουσιάζει το σύνδρομο κατάρρευσης της αχλαδιάς και συνιστάται να εμβολιάζεται με γέφυρα. Δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τον καλλιεργητή, με τις παρούσες συνθήκες, μιας και παρατηρούνται εισαγωγές έτοιμης κομπόστας από Ασία (βλ. Κίνα).

Please reload

© Gklavakis Fruit Trees