ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ - Prunus domestica

ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΔΑΜΑΣΗΝΙΑΣ

Myrabolan 29C - M29C

Υποκείμενο δαμασκηνιάς από in-vitro καλλιέργεια (και ως εκ τούτου απαλλαγμένο ιώσεων) το οποίο χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην Ιταλία και Ισπανία λόγω της καλής συμπεριφοράς του σε ξηρικά εδάφη και όχι μόνο. Ως δαμασκηνιά έχει πολύ καλή συμπεριφορά και σε υγρές περιοχές. Το M29C θα δώσει μάλλον ζωηρότερα δένδρα από μια σπορόφυτη βερικοκιά.

Άγρια σπορόφυτη δαμασκηνιά - Prunus domestica

Υποκείμενο εισαγωγής κατηγορίας CAC.

Ισταρά - Ishtara

Υποκείμενο δαμασκηνιάς, κλωνικό (ιστοκαλλιέργειας), γαλλικής προέλευσης (INRA).

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ

Στάνλευ - Stanley

Παλιά, δοκιμασμένη ποικιλία, αμερικανικής προέλευσης, διασταύρωση Agen x Grand Duke. Ωριμάζει γύρω στις 20/8, είναι υψηλής παραγωγικότητας, με καρπό κατάλληλο για νωπή κατανάλωση και βιομηχανία. Έχει καλή συντήρηση στο ψυγείο. Ο καρπός βελτιώνει πολύ τα πο​ιοτικά χαρακτηριστικά του όταν κάνουμε αυστηρό αραίωμα. Δεν είναι αυτογόνιμη, σταυρογονιμοποιείται με Πρέζιντεντ.

Πρέζιντεντ - President

Παλιά, δοκιμασμένη αγγλική ποικιλία, άγνωστης γενετικής προέλευσης. Ωριμάζει γύρω στις 10/9 και είναι υψηλής παραγωγικότητας. Δεν είναι αυτογόνιμη, σταυρεπικονιάζεται με Στάνλεϋ. Η καλή γεύση των καρπών της, σε συνδυασμό με την υψηλή παραγωγικότητα, την έκαναν δημοφιλή σε παραγωγούς και καταναλωτές. Παρουσιάζει πολλές ιώσεις. Προσοχή στο χρόνο συγκομιδής. Αν γίνει νωρίτερα του κανονικού τότε χάνει σε γεύση (πιο στυφό) και δεν συντηρείται καλά στο ψυγείο.

Ασβεστοχωρίου

Γνωστή ελληνική ποικιλία. Ωριμάζει 15-20/7, είναι υψηλής παραγωγικότητας και αυτογόνιμη. Καρποί κίτρινου χρώματος, με καλή ​γεύση, δημοφιλείς στους Έλληνες καταναλωτές. Μαλακώνει γρήγορα.

Τζάνερα Βόλου (κορόμηλα)

Καλή, δοκιμασμένη ελληνική ποικιλία. Ωριμάζει γύρω στις 20/9, είναι πολύ υψηλής παραγωγικότητας και αυτογόνιμη. Τα τελευταία χρόνια την ξεπέρασαν σε δημοτικότητα οι νεότερες, πιο εμφανίσιμες ποικιλίες και το ενδιαφέρον γι' αυτή περιορίζεται πλέον σε εμπόρους λαϊκών αγορών.

ΠΟΚΙΛΙΕΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑΣ ΚΙΝΟ-ΙΑΠΩΝΙΚΕΣ

Σάντα Ρόζα - Santa Rosa

Γνωστή ποικιλία με υψηλή παραγωγικότητα και πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά καρπού. Ωριμάζει γύρω στις 15/7. Είναι μερικώς αυτογόνιμη, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να φυτεύεται μαζί με Μπλακ Άμπερ και Φρίαρ. Θεωρείται από τους παραγωγούς μάλλον ξεπερασμένη, αφού προτιμούνται οι νεότερες ποικιλίες.

Μπλακ Ντάιμοντ - Black Diamond

Ελεύθερο υβρίδιο της Αντζελίνο, οψιμανθές. Δεν είναι αυτογόνιμο, σταυρεπικονιάζεται με Μπλακ Σταρ, Φρίαρ και Αντζελίνο. Καρπός πολύ γευστικός, εκπύρηνος, με κόκκινη σάρκα αλλά όχι πολύ καλή συντηρησιμότητα στο ψυγείο. Έχει παρατηρηθεί ευαισθησία σε θρίπα και σε σκωριάσεις. Κάποιες χρονιές (με παρατεταμένη ανθοφορία) παρουσιάζει σκάσιμο του πυρήνα. Χρειάζεται καλό αραίωμα. Ωριμάζει μέσα Ιουλίου.

Φρίαρ - Friar

Ποικιλία αμερικανικής προέλευσης, με καλή παραγωγικότητα. Ωριμάζει κατά την 1/8. Καρπός μεγάλος, σκούρος, γυαλιστερός, καλής ποιότητας, με μακρά συντηρησιμότητα και σταθερή γεύση. Δεν είναι αυτογόνιμη, σταυρογονιμοποιείται με Σάντα Ρόζα. Χρειάζεται αυστηρό αραίωμα.

Αντζελίνο - Angeleno

Ποικιλία αμερικανικής προέλευσης, ευρέως διαδεδομένη, με υψηλή παραγωγικότητα. Ωριμάζει γύρω στις 10/9. Δεν είναι αυτογόνιμη, σταυρογονιμοποιείται με Σάντα Ρόζα και Μπλακ Ντάιμοντ. Καρπός με πολύ καλή συντήρηση στο ψυγείο και ωραία εμφάνιση. Είναι μια καλή ποικιλία, εδραιωμένη, "βασιλιάς" για την ελληνική αγορά κατά πολλούς. Έγινε προσπάθεια στο παρελθόν να αντικατασταθεί από την Autum Giant και την October Sun αλλά δε φάνηκε να την προτιμούν οι έμποροι. Έχει ευαισθησία στους πρώιμους παγετούς και στο μυκόπλασμα. Υπάρχει πρόβλημα με το πολλαπλασιαστικό υλικό στην χώρα μας (μάλλον πρόκειται για ποικιλία που ιώνεται εύκολα). Για το λόγο αυτό πολλαπλασιάζουμε τον κλώνο suplumsix ® με εμβολιοφόρες βέργες που εισάγονται από το εξωτερικό.

Please reload

© Gklavakis Fruit Trees