ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ - Prunus persica

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ

Μονόκλωνο

Πυκνό σύστημα με υποστύλωση στο οποίο έχουμε ένα κεντρικό άξονα κοντά στον οποίο με κατάλληλους χειρισμούς (θερινά κλαδέματα εκτός των χειμερινών) παίρνουμε την παραγωγή. Εντατικό σύστημα με μεγαλύτερο κόστος εγκατάστασης αλλά και καλύτερες αποδόσεις (π. +15% σε σχέση με την απόδοση που θα είχαμε στο κύπελο). Το κυριότερο ίσως πλεονέκτημά του είναι ότι τα δένδρα μπαίνουν ταχύτερα σε παραγωγή από ότι σε λενα κτήμα σε κύπελο. Αποστάσεις φύτευσης: περ. 1μ. - 1,5μ x 4μ.

Κλασσικό κύπελλο

Διαμορφώνουμε ένα κύπελλο με 3ή5 βραχίονες. Αποστάσεις φύτευσης: περ. 5μ. x 5μ. Είναι το σύστημα με το οποίο φυτεύτηκε σχεδόν το σύνολο της καλλιέργειας στη χώρα μας μέχρι και την προηγούμενη δεκαετία. Δε συνιστάται πλέον.

Ισπανικό (ή καταλωνικό) κύπελλο

Διαμορφώνουμε ένα κύπελλο με 3 ή 5 βραχίονες. Αποστάσεις φύτευσης: περ. 2,5μ. x 4,5-5μ. Η διαφορά με το κλασσικό κύπελλο είναι ότι σε αυτή την περίπτωση κάνουμε εκτός της χειμερινής επέμβασης και θερινά κλαδέματα αφαιρώντας τα λαίμαργα. Κρατάμε έτσι χαμηλά το ύψος των κεντρικών βραχιόνων (2-2,5μ).

Ύψιλον "Υ"

Διαμορφώνουμε ένα δένδρο με 2 κύριους βραχίονες, σχηματίζοντας ένα ύψιλον. Φυτεύονται είτε έχοντας το επίπεδο που σχηματίζει το ύψιλον παράλληλα προς τη σειρά, είτε κάθετα σε αυτή.

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ

ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ

Μοντκλάρ - Montclar

Υποκείμενο σπορόφυτης ροδακινιάς γαλλικής προέλευσης (INRA). Είναι λιγότερο βλαστικό από το GF677. Ενδύκνειται για χωράφια όπου δεν έγινε πρόσφατα καλλιέργεια πυρηνοκάρπων (ροδάκινο-αμύγδαλο).

Τζι-Εφ677 - GF677

Υβρίδιο αμύγδαλο-ροδάκινο του Γαλλικού Ινστιτούτου INRA που έχει χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα. Είναι ανθεκτικό στην παρουσία ασβεστίου στο έδαφος και στις επαναφυτεύσεις ροδακινιάς σε χωράφι όπου είχαμε ροδακινιές ή αμυγδαλιές παλαιότερα, αποφεύγοντας έτσι χλωρώσεις σιδήρου στα δένδρα. Είναι πιο βλαστικό από την άγρια σπορόφυτη ροδακινιά. Αποτελεί την βασική επιλογή του Έλληνα ροδακινοπαραγωγού.

Please reload

© Gklavakis Fruit Trees