ΒΕΡΥΚΟΚΙΑ - Prunus armeniaca

Τα τελευταία χρόνια έχουν προωθηθεί ποικιλίες στο εξωτερικό με πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά κάποιες από τις οποίες έκαναν την εμφάνιση τους και στη χώρα μας. Στα φυτώριά μας πολλαπλασιάζουμε τις ποικιλίες της ομάδας Cot International κατ' αποκλειστικότητα για την Ελλάδα και της ομάδας Carmingo (Faralia, Farbaly κλπ.) της International Plant Selection Sarl., οι οποίες αξίζουν της προσοχής του Έλληνα βερυκοκοπαραγωγού. Οι ποικιλίες αυτές διαφοροποιούνται από τις παλαιότερες επειδή παρουσιάζουν κάποιο ή κάποια από τα παρακάτω στοιχεία: καλύτερο χρώμα και μέγεθος, σκληρότητα σάρκας που το κάνουν ανθεκτικό στις μεταφορές και αυτογόνιμοποιούμενες. Είναι αλήθεια ότι οι αγορές της Ευρώπης και όχι μόνον έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους αποκλειστικά σε τέτοια χαρακτηριστικά και σε ποικιλίες σαν και αυτές.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΒΕΡΥΚΟΚΙΑΣ

ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΒΕΡΥΚΟΚΙΑΣ

​Myrabolan 29C - M29C

Υποκείμενο δαμασκηνιάς από in-vitro καλλιέργεια (και ως εκ τούτου απαλλαγμένο ιώσεων) το οποίο χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην Ιταλία και Ισπανία λόγω της καλής συμπεριφοράς του σε ξηρικά εδάφη και όχι μόνο. Ως δαμασκηνιά έχει πολύ καλή συμπεριφορά και σε υγρές περιοχές. Το M29C θα δώσει μάλλον ζωηρότερα δένδρα από μια σπορόφυτη βερικοκιά.

Montclar - Μονκλάρ

Σπορόφυτο υποκείμενο ροδακινιάς γαλλικής προέλευσης (INRA) που έχει χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα και για το βερύκοκο.

Manicot - Μάνικοτ

Σπορόφυτο υποκείμενο βερυκοκιάς γαλλικής προέλευσης (INRA). Πρόκειται για υποκείμενο που σε σχέση με τα σπορόφυτα που χρησιμοποιούνται από ελληνικά φυτώρια υπερτερεί διότι είναι απαλλαγμένο ιώσεων.

Ισταρά - Ishtara

Υποκείμενο δαμασκηνιάς, κλωνικό (ιστοκαλλιέργειας), γαλλικής προέλευσης (INRA).

Σπορόφυτη βερυκοκιά άγρια

Είναι το υποκείμενο στο οποίο έχει φυτευτεί το σύνολο σχεδόν των οπωρώνων βερικοκιάς στην χώρα μας. Δίνει δένδρα ανθεκτικά στις αντίξοες συνθήκες ανάπτυξης και παραγωγικά. Είναι αλήθεια ότι με τη χρήση μολυσμένων σποροφύτων ως υποκείμενα έχει βοηθηθεί η διάδοση πολύ επιζήμιων για την καλλιέργεια ασθενειών με πρώτη την ίωση σάρκα (skarka, plum pox virus). ΔΕΝ αποτελεί επιλογή για τον σύγχρονο καλλιεργητή.

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΒΕΡΥΚΟΚΙΑΣ

​Γουόντερκοτ - Wondercot ®

Αμερικάνικη ποικιλία, πρώιμης ωρίμανσης (περίπου 3-5 μ. πριν από την Aurora, σύμφωνα με στοιχεία που μας έρχονται από την ιταλική και ισπανική εμπειρία), με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ποιοτικά χαρακτηριστικά καρπού για την εποχή, χρώμα πορτοκαλί, που γίνεται κοκκινωπό από την εκτεθειμένη στον ήλιο πλευρά του καρπού, μεγάλο μέγεθος (2Α-3Α). Είναι αυτόστειρη και γι’ αυτό να φυτεύεται με Tom-cot και Lillycot. Αξίζει να δοκιμαστεί. Πατενταρισμένη ποικιλία την οποία πολλαπλασιάζουμε και διαθέτουμε στη χώρα μας κατά αποκλειστικότητα από το διακινητή Cot-International.

Λίλυκοτ - Lillycot ®

Αμερικάνικη ποικιλία, πλήρως αυτογόνιμη, πρώιμης ωρίμανσης (περίπου +6 από Αρόρα), παραγωγική, με καλό μέγεθος καρπού (2Α-3Α) από το 3ο έτος παραγωγής, γέυση 12-13 brix. Πατενταρισμένη ποικιλία την οποία πολλαπλασιάζουμε και διαθέτουμε στη χώρα μας κατά αποκλειστικότητα από το διακινητή Cot-International.

Τομκοτ - Tomcot ®

Αμερικάνικη ποικιλία, πλήρως αυτογόνιμη και πολύ καλός επικονιαστής για πλήθος άλλων ποικιλιών λόγω της μεγάλης διάρκειας ανθοφορίας της. Υψηλή και σταθερή παραγωγικότητα, καρπός γευστικός με πολύ καλή εμφάνιση. Συνολικά καλή ποικιλία. Θεωρούμε βέβαιο ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα διακινήθηκαν φυτά βερυκοκιάς με την ονομασία Tomcot χωρίς να είναι πράγματι η ποικιλία αυτή. Πατενταρισμένη ποικιλία την οποία πολλαπλασιάζουμε και διαθέτουμε στη χώρα μας κατά αποκλειστικότητα από το διακινητή Cot-International.​

Σουήτκοτ - Sweetcot ®

Αμερικάνικη ποικιλία, μέσης ωρίμανσης (περίπου 16 μετά την Aurora, σύμφωνα με στοιχεία που μας έρχονται από την ιταλική εμπειρία), αυτόστειρη που όμως σταυρογονιμοποιείται εύκολα με την Tom-cot και τη Goldstrike. Σφαιρικού σχήματος καρπός με καλή συνοχή σάρκας, καλό χρωματισμό, ομοιόμορφο σε όλη την επιφάνειά του. Καινούργια ποικιλία στη χώρα μας. Πατενταρισμένη ποικιλία την οποία πολλαπλασιάζουμε και διαθέτουμε στη χώρα μας κατά αποκλειστικότητα από το διακινητή Cot-International.​

Φλέιβορκοτ - Flavorcot ®

Αμερικάνικη ποικιλία, μέσο-όψιμης ωρίμανσης (περίπου 25-30 μέρες μετά την Aurora, σύμφωνα με στοιχεία που μας έρχονται από την ιταλική και ισπανική εμπειρία), πλήρως αυτογόνιμη που όμως χρησιμοποιείται ως επικονιαστής για άλλες ποικιλίες. Καρπός 2Α, βαθύ πορτοκαλί χρώματος, με καλή συνοχή σάρκας, πολύ παραγωγική και πολύ καλή γεύση. Έχει ένα έντονο και πολύ χαρακτηριστικό άρωμα (αχλαδιού!). Καινούργια ποικιλία στη χώρα μας. Πατενταρισμένη ποικιλία την οποία πολλαπλασιάζουμε και διαθέτουμε στη χώρα μας κατά αποκλειστικότητα από το διακινητή Cot-International.

Λέιντυκοτ - Ladycot ®

Γαλλική ποικιλία, πλήρως αυτγόνιμη, όψιμης άνθησης και ωρίμανση περίπου +35 από Αρόρα. Πολύ παραγωγική, πολύ καλή συνεκτικότητα, γευστική (16 brix), μέγεθος 3Α+, πορτοκαλί χρώματος καρπός με κόκκινο επίχρωμα στο 30-50% της επιφάνειας. ​Καινούργια ποικιλία στη χώρα μας. Πατενταρισμένη ποικιλία την οποία πολλαπλασιάζουμε και διαθέτουμε στη χώρα μας κατά αποκλειστικότητα από το διακινητή Cot-International.

Please reload

© Gklavakis Fruit Trees